Met de verkiezingen in het zicht, is het goed om terug te blikken op de afgelopen raadsperiode en een vooruitblik te geven op de komende periode.
Terugblik naar de periode 2014-2018 & verantwoording
We kijken terug op een nogal bewogen raadsperiode. GroenLinks trad in 2014 toe tot de coalitie. Samen met PvdA, SP, CDA, VVD, OPA en daarmee dus ook GL, werd een zogenaamde regenboogcoalitie gevormd. Zittend raadslid Ton Ancion werd wethouder Financiën, duurzaamheid, afvalverwerking, vergunningen, monumenten en evenementen. Een mooie portefeuille waar een GroenLinkser wel wat mee kan. Nummer twee Thomas Boijmans werd raadslid en daarmee tevens fractievoorzitter. Hoewel de coalitie uiteindelijk 20 januari 2017 sneuvelde op het herindelingsdossier kan GroenLinks terug kijken op een periode waarin veel is bereikt en wij veel van onze ideeën hebben kunnen realiseren.
Om te beginnen is Landgraaf op het gebied van duurzaamheid op landelijk niveau een absolute koploper geworden. Het door wethouder Ancion uitgebouwde zonnepanelenproject en later toegevoegde woningisolatieproject trok vele honderden woningbezitters aan en veranderde het Landgraafse straatbeeld en dat van de regio. Waren zonnepanelen voorheen een zeldzaamheid, tegenwoordig zie je ze in iedere straat wel op een of meerdere daken liggen. De systematiek was gericht op direct voordeel en gebruiksgemak voor de burger en wordt intussen door gemeenten door Limburg heen tot in het noorden van het land over genomen. Een succesvol bewijs dat duurzaamheid werkt. Ook binnen de afvalverwerking werden grote stappen gemaakt, waar Landgraaf wederom als pilot voor de hele regio, grote stappen heeft gemaakt in duurzamer om gaan met grondstoffen.
Op het gebied van het sociaal domein is GroenLinks trots op de manier waarop de decentralisaties zijn aangepakt. Miljoenen zijn uitgetrokken om de klappen op het sociaal domein op te vangen en tijd te kopen waarmee zorgaanbieders efficiënter konden leren werken en meer voor minder te leveren. Hoewel er nog steeds een uitdaging staat zien we dat dankzij deze aanpak kwetsbare burgers veel leed is bespaard. Dat stond voor ons altijd voorop.
Op het gebied van armoedebeleid is GroenLinks blij met de extra tonnen die zijn uitgetrokken om te investeren in armoedepreventie, ook al hadden wij daar meer ambitie, zoals u ook verderop in dit programma zult aantreffen. Wij geloven in investeren in mensen. In het ontwikkelen van mogelijkheden. In opleiding, omscholen en in positie brengen om uit armoede en problemen te komen. Wij geloven niet in pesten met verplichtingen en verzuipen in bureaucratie.
Op het gebied van groen heeft GroenLinks samen met partners een motie laten aannemen die er toe leidt dat een aantal bijenoases in Landgraaf worden ingericht. Een plek waar bijen meer voeding kunnen vinden en beter kunnen overwinteren. Een zet waar onze landbouw, onze natuur en onze tuinen direct van profiteren.
Kort samengevat, er is veel gerealiseerd. Landgraaf werd een landelijke kartrekker op het gebied van duurzaamheid en gaat vooruit in de energietransitie naar volledig duurzame energievoorziening, we investeerden miljoenen in het sociaal domein, er was bijzondere aandacht voor armoedebestrijding, we ontwikkelden meer natuur op een manier die direct iets toevoegt aan onze leefbaarheid etc. Maar we zijn nog lang niet klaar. We hebben nog veel meer ideeën over hoe dingen beter kunnen en hoe we Landgraaf kunnen versterken en veranderen.
Vooruitblik 2018-2022
Om met de deur in huis te vallen: GroenLinks Landgraaf wil vooruit. Wij willen een Landgraaf met een zo sociaal en groen mogelijk beleid. Wij proberen dat te realiseren door een positieve, constructieve politiek te bedrijven, waarin we ons niet blind staren op wat de rest verkeerd doet maar uit gaan van ons eigen verhaal. Als we het ergens niet mee eens zijn komen we met alternatieven, als we ergens voor zijn hebben we argumenten. In de komende periode zal GroenLinks zich concentreren op het realiseren van meer banen, het bieden van betere zorg en het verder verduurzamen van Landgraaf.
De periode die voor ons ligt heeft nogal wat uitdagingen te bieden. We hebben in Landgraaf op onderdelen van onze begroting flinke tekorten en gaan snel door ons spaargeld heen. Makkelijke oplossingen zijn niet voor handen. Dat betekent slimmer en efficiënter met geld om gaan en keuzes maken. In het programma kunt u lezen hoe wij dat op een sociale en duurzame manier proberen te realiseren. Daarbij gaan wij ook altijd uit van gezonde financiën. Want wat GroenLinks betreft is links bestuur ook altijd goed en betrouwbaar bestuur, dat niet meer geld uit geeft dan het heeft.