VOLLEDIGE OPPOSITIE STAPT OP TIJDENS INTERPELLATIEDEBAT IN LANDGRAAF

Dit was een kop die ik als fractievoorzitter van GroenLinks Landgraaf niet had willen schrijven. Sterker, ik had niet gedacht die ooit te moeten schrijven. Ik hoop u uit te kunnen leggen hoe het zover heeft kunnen komen.

Een interne ruzie bij CDA Landgraaf, jammer dat dat op straat wordt uitgevochten, maar daar hebben wij als fractie verder niets mee van doen. Totdat wethouder Kropman tijdens het kort geding opeens een verklaring aflegt over het fotograferen van ‘geheime documenten’ door een lid van de CDA- fractie. Documenten die hij vervolgens diezelfde avond nog deelt met zijn fractie. Daar hebben wij vanzelfsprekend wel wat mee van doen, en een integriteitsonderzoek is het gevolg. Hieruit blijkt dat de stukken niet geheim waren (in de politiek is het stempel ‘geheim’ een rode vlag, zo’n stukken delen is strafbaar!) maar wel gevoelig. Een tik op zijn vingers is het gevolg. Toch willen wij als voltallige oppositie een interpellatiedebat. Een debat waar het college (in dit geval een specifiek lid van het college) ondervraagd kan worden door de raad. Wij als raadsleden hebben immers een controlerende taak, en dit willen we kunnen controleren. Tijdens dit debat bleek dat wethouder Kropman het waarschijnlijk toch niet zo nauw heeft genomen met het houden van de wet: blijkbaar deelde hij eerder en vaker zeer gevoelige, en wellicht zelfs geheime informatie.

Nu zou u denken, dat ook de coalitie dan de onderste steen boven zou willen hebben tijdens het debat. Dit schaadt immers het aanzien van het volledig college, en de hele raad. Groot was dan ook de verbijstering dat de GBBL, volgens hen namens de volledige coalitie, het debat wilde schorsen. Geen antwoorden dus op de vele vragen die we stelden. De fractie GroenLinks had een heel specifieke vraag: hoe gaat de wethouder ervoor zorgen dat hij weer vertrouwd wordt door elk van de 25 raadsleden, geen een uitgezonderd. De GBBL wilde zelfs geen antwoord op deze vraag krijgen. Niet tijdens deze avond althans. Zij willen eerst een volledig integriteitsonderzoek (het tweede dus in evenzoveel weken, over dezelfde wethouder!), en dan pas verder debatteren. Dat lijkt ons niet de juiste gang van zaken. De burgemeester heeft nog een voorstel gedaan om alle integriteitsvragen uit het debat te houden, en ons te richten op de andere vragen, maar ook daar wilde de GBBL niets van weten.

Hier kon ik echt niet mee akkoord gaan. Er ligt niet enkel een integriteitskwestie, er ligt ook een vertrouwenskwestie, en voor we ons werk als gemeenteraad weer oppakken, moeten we toch zeker die vertrouwenskwestie aan de orde kunnen stellen. Daarom heb ik de stemverklaring gegeven dat ik geen vertrouwen meer heb in de wethouder totdat hij heeft aangetoond dat hij dat weer waard is. En dat ik het kapotslaan van het debat voor we goed en wel ook maar één antwoord hadden gekregen van de wethouder door de GBBL cq. de coalitie, voor ons reden was om daar niet eens over te stemmen. De machtspolitiek van de grootste partij van Landgraaf stond weer frontaal in de etalage. En het was geen fraai gezicht.

 

Mireille Haex, fractievoorzitter GroenLinks Landgraaf

Landgraaf, 26 januari 2023